Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Articolul din Codul fiscal care face referire la acest subiect este art. 305 Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital.
Sa clarificam mai intai :
1.Ce sunt bunurile de capital ?
Bunurile de capital reprezintă:
- orice imobilizare corporală amortizabilă, construcțiile și terenurile de orice fel, deținute pentru a fi utilizate în producția sau livrarea de bunuri ori în prestarea de servicii, pentru a fi închiriate terților sau pentru scopuri administrative, precum și
- operațiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/părților de bunuri imobile, exclusiv reparațiile ori lucrările de întreținere a acestora cu condiția ca valoarea fiecărei transformări sau modernizări să fie de cel puțin 20% din valoarea bunului imobil/părții de bun imobil după transformare/modernizare.
2. Ce este taxa deductibila aferenta bunurilor de capital ?
Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital reprezintă taxa achitată sau datorată, aferentă oricărei operațiuni legate de achiziția, fabricarea, construcția, transformarea sau modernizarea a căror valoare este de cel puțin 20% din valoarea bunului imobil/părții de bun imobil după transformare/modernizare, exclusiv taxa achitată sau datorată, aferentă reparării ori întreținerii acestor bunuri sau cea aferentă achiziției pieselor de schimb destinate reparării ori întreținerii bunurilor de capital.
Cand trebuie sa ajustezi TVA aferenta bunurilor de capital ?
a) Daca utilizezi bunul si pentru alte scopuri decat cele economice (integral sau partial) sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei sau daca realizezi operatiuni care dau drept de deducere dar intr-o masura diferita decat deducerea initiala.
b) In cazurile în care apar modificări ale elementelor folosite la calculul taxei deduse;
c) In situația în care un bun de capital al cărui drept de deducere a fost integral sau parțial limitat face obiectul oricărei operațiuni pentru care taxa este deductibilă.
d) In situația în care bunul de capital își încetează existența, cu excepțiile urmatoare: livari catre sine pentru care taxa este deductibilă, in cazul in care bunul de capital este pierdut, distrus sau furat (demonstrat corespunzător), casare, acordarea în mod gratuit de bunuri în scop de reclamă sau în scopul stimulării vânzărilor, acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, în cadrul acțiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare.
Eliminarea obligatiei de ajustarea a TVA la casare a fost introdusa in Codul fiscal din 2016. Am mai scris despre acest lucru aici.
Ajustarea taxei deductibile ( 5/20 )- are loc:
a) pe o perioadă de 5 ani, pentru bunurile de capital achiziționate sau fabricate;
b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcția sau achiziția unui bun imobil, precum și pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puțin 20% din valoarea totală a bunului imobil/părții de bun imobil după transformare sau modernizare.
Ajustarea se efectuează în cadrul perioadei de ajustare pentru o cincime sau, după caz, o douăzecime din taxa dedusă inițial, pentru fiecare an în care apare o modificare a destinației de utilizare.
Aceasta inseamna ca taxa nu se ajusteaza toata o singura data, ci pentru fiecare an din cadrul perioadei de ajustare. Aceasta este o noutate introdusa in anul 2017.
Asadar ajustarea se efectuează în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează obligația de ajustare sau, după caz, în ultima perioadă fiscală a fiecărui an. Aceasta inseamna analiza anuala a existentei sau nu evenimentului care impune ajustare.